Hur påverkar driften av ditt affärssystem priset?

Påverkar driften av ditt affärssystem hur du betalar för det? Det enkla svaret är nej. Rent tekniskt så finns ingen betalmetod kopplat till var ditt affärssystem driftas.

Det vanliga är dock att man förknippar en prenumerationsmodell, det vill säga att betala per användare och månad, med molndrift. På samma sätt brukar en perpetualmodell, det vill säga att köpa loss systemet för en högre engångssumma, förknippas med lokal drift.

Skillnader mellan köplicens och hyrlicens

Den absolut största skillnaden är vad som ingår i priset.

Subscriptionmodellen SaaS, alltså Software as a Service, innebär att du betalar ett pris per användare och månad. Det har förvisso ingenting med molnet att göra, men många anser att paketeringen av webbklient, Azure-drift och månadskostnad tillsammans utgör ett moln-erbjudande. Dessutom brukar även priset inkludera kostnad för bland annat support samt leverantörens egna funktioner och paketeringar.

I ett traditionellt köp av affärssystem måste du oftast tänka på driften, supporten, uppgraderingar och andra tilläggstjänster helt separat. Processen att köpa system för mindre företag är ofta betydligt krångligare i denna modell då parametrarna är lite för många.

Monlösningar vanligt format för nya tjänster som lanseras

Power BI som rapporteringsverktyg är inbäddat i NAVs webbklient. Det kräver en Office 365-licens och bygger på Excel som en del av Office-paketet. Det behöver du alltså inte heller ha någon lokal installation av, utan allt går att köra via en webbklient direkt från molnet.

Tekniken går oerhört fort och för varje månad som går ökar kompatibiliteten mellan Dynamics NAV och dess drift, kringapplikationer och användare. Det är ett oerhört starkt erbjudande som passar många olika typer av verksamheter. Inte minst för dig i tillväxt som behöver fokusera på det som är viktigast, nämligen din egen verksamhet.

Är du på jakt efter nytt affärssystem? Ladda ned vår gratis guide här!

Guiden innehåller checklistor och smarta tips från andra som bytt affärssystem. Hur går det till att byta system steg-för-steg? Vad behöver ni tänka på och ta beslut om internt? Och hur väljer man rätt partner? Allt det här och lite till i vår gratis guide.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webb. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du att cookies används. Läs mer om cookies här.